Нові санкції ЄС: Нарешті перші санкції проти експорту російського газу, але повне газове ембарго має бути негайною метою

Глобальна коаліція B4Ukraine вітає той факт, що вперше з моменту повномасштабного вторгнення до 14-го пакету санкцій ЄС, ухваленого сьогодні, потрапив і експорт російського газу. Однак, під заборону потрапили лише фінансування нової LNG-інфраструктури та реекспорт російського скрапленого газу (заборона на перевалку). Останнє має на меті запобігти тому, щоб ЄС і надалі залишався добровільною маріонеткою для російського газового експорту в Азію. Однак ЄС не повинен зупинятися на півдорозі, оскільки вищезгадані заходи ледь скорочують поточні доходи. У травні 2024 року Росія обігнала США як найбільший постачальник газу до Європи. B4Ukraine закликає уряд Німеччини, зокрема, виступити за повне ембарго на постачання СПГ. Адже в той час, як імпорт вугілля та сирої нафти (морем) вже був заборонений у 2022 році, бізнес з російським СПГ процвітає як ніколи.

Петрас Катінас, Енергетичний аналітик фінського дослідницького інституту CREA (Центр досліджень енергетики та чистого повітря) пояснює: “За нашими підрахунками, з 22 лютого 2022 року Європейський Союз заплатив за російський газ понад 85 мільярдів євро. Кремль використовує ці гроші для фінансування своєї війни проти України. Росія вкрай залежна від доступу до морської акваторії ЄС та їх портів, особливо для експорту СПГ з російської Арктики. Хоча заборона на перевалку ускладнює експорт російського газу, лише повна заборона на імпорт дійсно поставить російський газовий бізнес з Арктики під тиск. Без сусідніх портів ЄС транспортування газу на спеціальних криголамах-газовозах навряд чи було б економічно вигідним”.

Світлана Романко, Директорка організації Razom we stand, додала: “Моя країна щодня піддається російським атакам. Понад 50% енергетичної інфраструктури було зруйновано або серйозно пошкоджено. Незахищеність енергопостачання становитиме екзистенційну загрозу для мільйонів українців, особливо наступної зими. Росія фінансує свою війну переважно з доходів від нафтогазового бізнесу. Тому ми разом з понад 280 організаціями звернулися до урядів країн G7 та Європейського союзу в лютому 2024 року із закликом припинити закупівлю викопного палива у Росії. Заборона на перевалку СПГ з’явилася дуже пізно, на 850-й день російської агресивної війни. Я закликаю Німеччину та всі європейські уряди нарешті домогтися повної заборони на імпорт СПГ найпізніше до кінця року”.

Перед підписанням угоди, Німеччина, зокрема, заблокувала прийняття 14-го пакету санкцій. Себастьян Реттерс, Кампейнер з енергетики в Urgewald, прокоментував: “Замість того, щоб взяти на себе ініціативу, німецький уряд зіграв роль гальма. Це робить ще більш важливим для Німеччини продемонструвати чітку підтримку зараз. Путін свідомо використовував залежність Німеччини від російського газу як зброю у цій війні. Однак Росія залежить від ЄС в питаннях експорту СПГ з Арктики. Цей важіль має бути використаний. Перш за все, заборона на перевалку має бути впроваджена негайно. Під час тривалих перехідних етапів нафтових і вугільних санкцій Росія змогла зібрати ще 45 мільярдів євро. ЄС має винести уроки з цих помилок. Повна заборона на імпорт російського СПГ в найближчому майбутньому дійсно стала б поворотним моментом”.

Сенат Франції рекомендував якнайшвидше заборонити імпорт російського скрапленого природного газу. Кожна країна-член ЄС повинна без зволікань оголосити про цю позицію. Щоб запобігти трагічному продовженню війни в Україні та зупинити фінансові потоки з Європи до Росії від викопного палива. Європа взяла на себе зобов’язання досягти кліматичної нейтральності до 2050 року. Це рішення дозволить запобігти подальшому фінансуванню диктаторських режимів європейськими грошима та запобігти іншим війнам і конфліктам.  

Кінець

Контакти:

Джейсон Кіркпатрік
[email protected]
Керівник відділу комунікацій
razomwestand.org | with-ukraine.org

Ірина Павлова
Керівник відділу комунікацій
[email protected]

Нотатки:
B4Ukraine – це глобальна коаліція з понад 90 організацій громадянського суспільства, які працюють над блокуванням доступу до фінансових ресурсів, що стоять за російською агресією.

Razom We Stand – українська організація, що працює на міжнародному рівні та закликає до повного та постійного ембарго на російське викопне паливо та негайного припинення всіх інвестицій у російські нафтогазові компанії шляхом поступової відмови від викопного палива в усьому світі.

Світлана Романко публікувалася в провідних міжнародних виданнях, включаючи Bloomberg, Politico, Der Spiegel, Le Monde, Washington Post, CNN, NBC, Financial Times та The Guardian.

ІНШІ ПРЕС-РЕЛІЗИ

БІЛЬШЕ ПРЕС-РЕЛІЗІВ

МЕНЮ

X