Українці закликають припинити фінансування війни під час візиту Байдена до Берліна

Сьогодні в Берліні, коли, президент Байден зустрічається з лідерами Німеччини, Франції та Великої Британії, щоб обговорити стратегію протидії російській війні, українська група Razom We Stand закликає ці країни не обмежуватися лише розмовами і нарешті закрити критичні лазівки, які продовжують допомагати фінансувати російську війну за рахунок доходів від видобутку викопного палива. 

Зважаючи на те, що після неспровокованого вторгнення в Україну, проти Росії були введені недостатні санкції, зусилля Заходу повинні бути посилені зараз, щоб обмежити здатність Росії вести війну і яка призводить до смертей і трагічні страждання мільйонам українців.

У першій половині 2024 року Франція імпортувала російського СПГ на суму 1,2 млрд євро, що на 109% більше порівняно з аналогічним періодом минулого року. Залежність Франції від російського СПГ викликає глибоке занепокоєння, враховуючи, що ці енергетичні доходи безпосередньо фінансують військові зусилля Росії. 

Багато європейських країн продовжують купувати російський СПГ, але Франція лідирує в блоці як за абсолютними обсягами імпорту, так і за приростом закупівель порівняно з минулим роком.

Тим часом, Великобританія дозволяє компанії Seapeak Maritime, що базується в Глазго, експлуатувати шість танкерів для перевезення СПГ, які транспортують російський газ з Арктики до Європи

Ця операція не лише вигідна Росії, але й втягує британські фірми у продовження експорту російського викопного палива. Що ще гірше, британські страховики продовжують надавати страхування щодо морських ризиків для танкерів СПГ, що перевозять російський газ, незважаючи на заборону страхування російських нафтових танкерів. 

Цю лазівку необхідно негайно закрити. Великобританія не може стверджувати, що підтримує Україну, коли її фірми допомагають транспортувати російський газ, який фінансує безперервні бомбардування та ракетні обстріли українських міст.

Німеччина, яка вже давно залежна від російських енергоносіїв, повинна покінчити з власною газовою залежністю. Останні дані показують, що в період з травня 2023 по травень 2024 року Німеччина імпортувала російські нафтопродукти на суму 182,4 млн євро через турецькі нафтопереробні заводи. Ще більш тривожним є те, що, за оцінками дослідників, до шести відсотків споживання газу в Німеччині все ще може надходити з Росії непрямими шляхами. Німеччина повинна терміново запровадити повне і прозоре ембарго, щоб зупинити доступ російського викопного палива на свої ринки, особливо СПГ, який продовжує надходити через сусідні країни, такі як Бельгія, Нідерланди і Франція.

Президент Байден і Сполучені Штати також повинні вжити негайних заходів. У той час як багато американських компаній розірвали зв’язки з Росією, SLB (колишня Schlumberger) продовжує підписувати контракти і постачати критично важливе обладнання на російські нафтові родовища, допомагаючи підтримувати військову скриню Путіна. Діяльність SLB є відвертою зрадою боротьби України за свободу. Хоча компанія стверджувала, що припинить поставки до Росії у 2023 році, звіти показали, що пізніше того ж року СЛБ імпортувала до Росії обладнання на суму 17,5 мільйонів доларів. Уряд США повинен накласти санкції на SLB і будь-яку іншу фірму, яка допомагає російському сектору викопного палива, щоб жодна американська компанія не допомагала розпалювати цю жорстоку війну.

Світлана Романко, засновник та виконавчий директор Razom We Stand, підкреслила нагальність скоординованих дій: “Кожен день, коли Франція імпортує російський СПГ, Великобританія страхує його транспортування, Німеччина отримує російський СПГ, а США дозволяють таким компаніям, як SLB, продовжувати бізнес в Росії, вони фінансують війну, яка розриває Україну на частини. Поки бомби падають на наші міста і страждають мільйони українців, ці лазівки в санкціях дозволяють Путіну наповнювати свій військовий бюджет. Настав час для рішучих дій світових лідерів. Якщо вони підтримують Україну, вони повинні покласти край цій співучасті в російській воєнній економіці – повністю і негайно”.

Ці країни повинні усвідомити, що перехід на відновлювану енергетику є не лише моральним, але й економічним імперативом – відновлювані джерела енергії зараз дешевші за викопні види палива і забезпечують більшу енергетичну безпеку, зменшуючи залежність від нестабільних ринків і водночас захищаючи від геополітичних важелів, якими володіють автократичні режими, такі як Росія, завдяки експорту викопного палива.

Ці світові лідери повинні зайняти єдину позицію, закривши всі лазівки, що залишилися в їхніх санкціях. Дозволити російському СПГ, нафті та обладнанню, що працює на викопному паливі, продовжувати надходити на світові ринки – це зрада зобов’язань перед Україною з боку Байдена, Шольца, Макрона та Стармера. Припинення цієї практики завдасть критичного удару по російському військовому бюджету і наблизить міжнародне співтовариство до того, щоб перекрити Путіну можливість фінансувати його невпинну жорстокість проти України.

Razom We Stand – це українська потужна кліматична адвокаційна група, яка працює на міжнародному рівні, закликаючи до повного та постійного ембарго на російське викопне паливо та негайного припинення всіх інвестицій у російські нафтогазові компанії шляхом поступової відмови від викопного палива в усьому світі.

Світлана Романко публікувалася у провідних міжнародних виданнях, серед яких The Guardian, Politico, Financial Times, Bloomberg, Washington Post, CNN, NBC, The Hill, Der Spiegel, Le Monde та інші.

Контакт для преси: 

Максим Гардус

Спеціаліст з комунікацій Razom We Stand

[email protected] 

ІНШІ ПРЕС-РЕЛІЗИ

БІЛЬШЕ ПРЕС-РЕЛІЗІВ

МЕНЮ

X